A Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület 2012-ben alakult meg. Főbb céljai:

A Duna Múzeum szellemi és tárgyi javainak gondozása, közreadása, népszerűsítése; a vízügyi emlékhelyek megőrzésének elősegítése. Ezen területeken a kulturális és természeti értékek védelme, őrzése, népszerűsítése; a kulturális élet színesítése, a társadalomtudományi, művészeti, környezetvédelmi ismeretterjesztés megvalósítása, a természeti és épített környezet védelme, gondozása és értékeinek őrzése; a fiatalok környezeti nevelési, technikatörténeti, művészeti és környezetvédelmi ismereteinek gyarapítását.

A fenti célok elérése érdekében Egyesületünk vállalja: színvonalas ismeretterjesztő előadások, kulturális programok és rendezvények szervezését; a vízügyi emlékek és emlékhelyek történetére, fejlődésére vonatkozó tárgyi és írásos anyagok gyűjtésének támogatását, kutatását, bemutatását, közreadását; kiadványok készítését, kulturális és ismeretterjesztő rendezvények szervezését.

Az egyesület segíti a Duna Múzeum tárgyi és írásos anyagának gyűjtését, kutatását, publikálását, közreadását, támogatja a múzeum szakmai és közönségkapcsolati tevékenységét, rendezvényeit.