A szikvíz fogyasztásakor lényeges volt a hőmérséklet is, a hidegvíz ugyanis jóval nagyobb mennyiségű szén-dioxidot képes fizikailag és kémiailag megkötni. Jedlik így állította elő a ma is használatos szódavíz elődjét. Akkoriban Győrben és környékén nem volt borvíz, a balatonfüredi ásványvízből elillant a buborék, mire a szerzetesekhez érkezett, ezért Jedlik az ásványvizet akarta mesterséges szénsavval helyettesíteni. Az elképzelése megvalósult, s országszerte hamar közkedvelt lett. Ezzel egy időben mint kisipari mesterség, virágzásnak indult a szódavízgyártás is. A teljes cikket a következő linkre kattintva http://vizmerce.blog.hu/2017/02/16/a_szodaviz_tortenete Duna Múzeum blogján olvashatják. Múzeumunk gyűjteménye szódásüvegekkel bővül, melyek többek között Budafokról, Budapestről, Orosházáról, Soroksárról, Sátról, Parád községről származnak. Gyártásuk 1930-50 közé tehető.

IMG 6708